Hogyan válasszuk ki a tökéletes családi autót?

Gadácsi Autóház

A megfelelő családi autó kiválasztása sok szemponttól függ. Érdemes a döntést jól megfontolnunk, hiszen ez nem csak saját magunk, de szeretteink kényelméről és biztonságáról is szól. Az igazán jó családi autóban mindenki kényelmesen elfér, a csomagok jól rögzíthetők, a kényelmi és biztonsági kiegészítők pedig segítenek abban, hogy az utazás mindig élvezet legyen, a legkisebbek és legnagyobbak számára egyaránt. Ebben a bejegyzésben bővebben is foglalkozunk azzal, milyen szempontok alapján választhatjuk ki a család számára minden tekintetben tökéletes gépjárművet!

Hogyan válasszuk ki a tökéletes családi autót?


A tökéletes család számára tökéletes autó dukál. A megfelelő jármű kiválasztása azonban nem egyszerű feladat. Nem csak az utas- és a csomagtér méretére, de a megfelelő biztonságra, valamint a céljainkhoz illő teljesítményre is oda kell figyelnünk.

Milyen szempontok alapján választhatjuk ki tehát családfőként a számunkra ideális járművet? Néhány egyszerű pontba gyűjtve ehhez kínálunk most némi segítséget!

Városban vagy városon kívül?

Az első és egyben legfontosabb kérdés: milyen célra szeretnénk használni családi autónkat leginkább. Csak városon belül furikáznánk vele iskolába a gyerekeket, vagy nagyobb túrákat, hétvégi kiruccanásokat is tervezünk? Esetleg mindkettő?

Előbbi esetben érdemes odafigyelnünk arra, hogy autónknak nem csupán a családi igényekhez, de a megfelelő városi közlekedés kritériumaihoz is érdemes igazodnia. Intenzív városi használatra érdemes olyan autót választanunk, mellyel könnyen lavírozhatunk a forgalomban, és nem esik nehezünkre, hogy parkolóhelyet találjunk.

Ebben az esetben érdemes tehát egy kisebb méretű, praktikusabb gépkocsi beszerzésére törekedni. Ha nagy a család, természetesen ne spóroljunk az utastéren, inkább válasszunk olyan autót, melynek a csomagtere kisebb, ezáltal lehetővé teszi a hatékony városi közlekedést annak ellenére is, hogy többen, kényelmesen elférünk benne. A városi közlekedésre leginkább a személyautókat és a kisebb SUV-ket ajánljuk. Jó választás lehet egy Fiat Tipo, vagy épp egy nagyobb méretű, de városban is jól használható Suzuki Ignis.

Ha úgy érezzük, gyakrabban szeretnénk kimozdulni a városból, és nagyobb távokra tervezünk, abban az esetben már érdemes lesz nagyobb méretben gondolkodni. A nagyobb csomagtér nem csak a több napos kirándulások, de egy hétvégi kiruccanás esetében is jól jön. Pláne abban az esetben, ha esetleg kerékpárt is szeretnénk szállítani magunkkal.

Ilyen esetben a személyautók helyett már érdemes SUV mellett döntenünk, melynek méretét családtagjaink száma és a szállítani kívánt dolgok jelege is meghatározhatja.

Gyerekek az autóban – fő a biztonság!

A tökéletes családi autó kiválasztása során nem szabad megfeledkeznünk szeretteink kényelméről és biztonságáról sem. Fontos, hogy olyan járművet válasszunk, amiben apa, anya, és a gyerekek is kényelmesen elférnek, nem kell a hátsó ülésen egybezsúfolódva ülni.

Biztonság szempontjából alapvető dolognak számít, hogy a gyerekülés megfelelően rögzíthető legyen, hogy mindenkinek jusson biztonsági öv, és a légzsák is hasznos biztonsági kiegészítő lehet. Lényeges továbbá, hogy egy egyterű autóban csomagjaink megfelelően fixálhatók legyenek. Egy ütközés esetén ugyanis a nem megfelelően rögzített csomagok komoly sérüléseket okozhatnak az utasok számára.

Ha szeretnénk családunk számára garantálni a maximális biztonságot, érdemes minél újabb gyártmányú járművet választanunk, hiszen az aktív balesetelkerülés színvonala évről évre nő. Minél fiatalabb tehát egy autó, annál nagyobb a balesetek és az azokból adódó, komoly sérülések elkerülésének lehetősége.

Ez persze nem azt jelenti, hogy feltétlenül a legújabb modellt kell elhoznunk a szalonból. Azonban használt autó vásárlása esetén figyeljünk arra, hogy kizárólag megbízható partnerrel kössünk üzletet, aki mind a minőségre, mind a biztonságra garanciát vállal.

Extrák, melyekre szükségünk lehet

Biztonság szempontjából fontos, hogy minél jobban láthatóak legyünk, ezért a ködlámpa például apavető tartozéknak mondható. De mivel nagyobb méretű autóról beszélünk, a tolatóradarnak vagy tolatókamerának is hasznát vehetjük. A korábban is említett légzsákról már nem is beszélve, ami egy komolyabb baleset esetén életeket menthet.

Ha pedig a kényelemről van szó, manapság a legtöbb autóban már alapvető felszereltségnek számít a klíma, mely egy családi nyaralás esetén szinte nélkülözhetetlen. Ha ezzel nem rendelkezik az általad kiszemelt jármű, ne is gondolkodj tovább, hiszen nem ez lesz álmaid családi autója!


.